Israel en Bahrein gaan intensief samenwerken op economisch gebied

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 27 jul 2021 BAHREIN ISRAEL NORMALISATIE

Nadat Israel met de Verenigde Arabische Emiraten de banden aanhaalde, is het nu de beurt aan Bahrein. Het kleine Golfstaatje haalt de economische banden met Israel verder aan. Zo willen de twee landen handelsbarrières afbouwen en meer samenwerking stimuleren. Dit komt in navolging van eerdere afspraken van afgelopen december, ook bezocht de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken in november de Joodse staat.

Manama, de hoofdstad van Bahrein

Bahrein was het tweede land dat zich aansloot bij de Abraham-akkoorden, waarmee het officiële diplomatieke banden kreeg met Israel. De twee landen konden elkaar vinden in een gedeelde geopolitieke vijand: Iran.

De twee landen gaan nu verder samenwerken in onder andere zaken als standaardisatie van productierichtlijnen, Research & Development, gedeelde overleggen met ondernemers, het organiseren van seminars en het opzetten van tentoonstellingen vol innovaties en nieuwe producten.

De Israelische Minister van Economische Zaken Orna Barbivai (Yesh Atid) was te spreken over de overeenkomst. ‘Naast de geopolitieke locatie is Bahrein van groot belang voor Israel, maar zij speelt ook economisch een belangrijke rol in de regio. Met deze overeenkomst zijn de economische banden vergelijkbaar met die tussen Israel en de VAE. Het ministerie van Economische Zaken voorspelt een handelsgroei van meer dan honderden miljoenen. Afgelopen maand ontmoette de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) zijn Bahreinse collega in Rome. Eerder deze maand stelde Bahrein de eerste ambassadeur naar Israel aan, Khaled Yousef al-Jalahmah kreeg de eer om ambassadeur te worden in Tel Aviv.

In dezelfde maand opende de Verenigde Arabische Emiraten officieel haar ambassade in Tel Aviv, tijdens een bijeenkomst met de Emiratische ambassadeur en de Israelische president Isaac Herzog. De officiële opening wordt door Israel gezien als de herbevestiging van de groeiende politieke en economische banden tussen beide landen. “Deze ambassade is niet alleen een diplomatisch centrum, maar ook een fundament om op bouwen in onze nieuwe samenwerking”, zei VAE-ambassadeur Mohamed Al Khaja. “Het markeert een nieuwe stap voor vrede en een model voor een nieuwe gezamenlijke aanpak voor het oplossen van conflicten.”