Israelische ministers hebben ontmoeting met Palestijnse collega’s

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 29 jul 2021 ISRAEL PA

Voor het eerst sinds jaren hebben enkele Israelische ministers op hoog niveau overleg gehad met Palestijnse collega’s. De ministers van Volksgezondheid en Milieubescherming, Nitzan Horowitz en Tamar Zandberg (beiden Meretz) ontvingen op 28 juli jl. de Palestijnse minister van Volksgezondheid Mai al-Kaila in Hotel Yehuda, Jeruzalem. De ontmoeting was opgezet door minister Issawi Frej (tevens Meretz), die als taak heeft om regionale coöperatie te versterken tussen Israel en haar buren.

De Palestijnse en Israelische ministers van Volksgezondheid Mai Al-Kaila en Nitzan Horowitz na de ontmoeting in Hotel Yehuda, Jeruzalem op 28 juli 2021 (bron: screenshot Twitter).

Sinds 2017, toen toenmalig premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas elkaar voor het laatst spraken, waren er geen ontmoetingen meer tussen Israelische en Palestijnse ministers. Dit kwam mede door de slechte politieke en persoonlijke verhoudingen tussen Netanyahu en Abbas. Sinds de installatie van de regering Bennett-Lapid is daar enige verandering in gekomen. Gedurende de afgelopen weken hebben onder meer de minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) en de minister van Interne Veiligheid Omer Bar-Lev (Arbeid) telefonisch met president Abbas gesproken. De nieuwe Israelische president Isaac Herzog sprak Abbas tweemaal gedurende de afgelopen weken.

Tijdens het gesprek kwamen de twee ministers van Volksgezondheid overeen dat Israel vaccinatiebewijzen en PCR-testen van de Palestijnse Autoriteit zal erkennen. Bovendien hoeven Palestijnen uit Gaza die Israël willen binnenkomen voor medische behandelingen niet langer door het niemandsland te lopen tussen Palestijnse en Israëlische controleposten; in plaats daarvan worden ze per ambulance vervoerd, aldus de Palestijnse minister van Volksgezondheid Mai al-Kaila. Nieuwe overleggen in de toekomst zouden worden gepland, zo stelde minister Frej naderhand.

Frej hoopt dat er de komende tijd meer ontmoetingen zullen plaatsvinden tussen Israelische en Palestijnse ministers. In ieder geval heeft premier Naftali Bennett (Yamina) het nog niet verboden om zulke ontmoetingen te organiseren, al heeft hij zelf de Palestijnse president Abbas nog niet gesproken. Meerdere huidige Israelische ministers zien wel positieve punten bij het meer contacten te hebben met de PA, zodat zij die meer kracht en legitimiteit kunnen geven. De PA, geleid door het seculiere Fatah, ligt al tijden onder vuur van het ook op de Westelijke Jordaanoever steeds populairder wordende islamitische Hamas en heeft ook meer en meer te maken met anti-Fatah-demonstraties en protesten tegen wat veel Palestijnen zien als een autoritair bewind. Israel hoopt door meer contact te hebben, en het daarmee versterken van de PA én de Palestijnse economie dat de rust eerder terugkeert in de regio.