Saoedische pro-normalisatie journalist vrijgelaten

Een Saoedische journalist die al langer pleit voor vrede tussen Saoedi-Arabië en Israel, en daarvoor vastzat, is vrijgelaten. Abdul Hameed Al-Ghabin werd voor zijn pro-normalisatiedenkbeelden enkele jaren terug veroordeeld voor opruiing. Al-Ghabin heeft enkele jaren vastgezeten in een Saoedische cel voor het openlijk oproepen tot vrede, wat dus door de Saoedische regering gezien werd als opruiing.

Nu werd hij plots vrijgelaten, met grote waarschijnlijk vanwege druk vanuit Washington, D.C. President Biden is al langer kritisch op de mensenrechten in Saoedi-Arabië, de vrijlating kan gezien worden als een handreiking naar hem.

Abdul Hameed Al-Ghabin

Al-Ghabin pleitte in 2018 en 2019 al openlijk voor vrede tussen Israel en Saoedi-Arabië en schreef zelfs een opiniestuk in de Israelische krant Israel Hayom, waarin hij uiteenzette dat vrede tussen beide landen zowel Israel als Saoedi-Arabië profijt zou brengen. Dit bracht hem dus in diskrediet bij Riyadh.

De acties van Al-Ghabin werden niet gewaardeerd door Riyadh, zo raakte hij eerder zijn paspoort kwijt. Het Saoedische koningshuis ziet zichzelf, ondanks clandestiene banden met Israel, nog steeds als het centrum van de islamitische wereld en dus tevens als dé beschermheer van de Palestijnse zaak. De toenmalige arrestatie van Al-Ghabin kan dus gezien worden als een soort bevestiging van die rol als beschermheer, die met name bij de oudere royals van belang is wegens de historische positie van het land in de islamitische wereld. Van kroonprins Mohammed bin Salman is bekend dat hij banden met Israel wel ziet zitten, zo zou hij eerder toenmalig premier Benjamin Netanyahu hebben ontmoet eind 2020.

Terwijl Al-Ghabin in de gevangenis zat, zetten meerdere Arabische landen vreedzame stappen richting Israel. Al-Ghabin wenste dit ook voor Saoedi-Arabië. Door het tekenen van de Abraham-akkoorden kwamen er officiële diplomatieke banden tussen enerzijds Israël en anderzijds de Verenigde Arabische EmiratenBahreinMarokko en Soedan. Niet veel later werden ook andere soennitische landen als Oman, Indonesië en Saoedi-Arabië genoemd als een mogelijk volgend land dat zou normaliseren, maar analisten stellen dat de verkiezing van president Biden dat heeft uitgesteld. Daarentegen is de kans heel groot dat de normalisatie tussen Israël en Bahrein niet zonder kennis en goedkeuring van Riyadh heeft plaatsgevonden.

Israël en Saoedi-Arabië hebben een gedeelde vijand: het sjiitische Iran. Zowel Jeruzalem als Riyadh kijken met argusogen naar de acties van het regime in Teheran, dat zowel terreurgroepen steunt in het Midden-Oosten alsmede bezig is met een zeer controversieel nucleair programma. Ondanks een recente ontmoeting in Irak, blijven Iran en Saoedi-Arabië wegens historische, religieuze en geopolitieke redenen zeer wantrouwend jegens elkaar.