Lapid op bezoek in Bahrein

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 30 sep 2021 BAHREIN ISRAEL YAIR LAPID

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) brengt deze dagen een officieel bezoek aan Bahrein. Hij is de eerste Israelische minister die het Golfstaatje bezoekt. Tijdens het bezoek zal hij officieel de Israelische ambassade in de hoofdstad Manama openen. Enigszins frappant, want die ambassade bleek al jaren undercover in operatie te zijn.

Yair Lapid kort na aankomst in Bahrein. (bron: Twitter / @YairLapid)

Banden van geostrategisch belang

Israel en Bahrein knoopten de banden aan in het kader van de Abraham-akkoorden in september 2020, Maar de twee landen hadden al langer clandestiene banden in het kader van samenwerking tegen de gezamenlijke vijand Iran. Aangezien een groot deel van de Bahreinse bevolking sjiitisch is, is het regerende soennitische koningshuis angstvallig voor de invloed vanuit Teheran. Enkele jaren terug schoot Saoedi-Arabië het Bahreinse koningshuis nog te hulp met het neerslaan van grote protesten. Sindsdien heeft Riyadh veel invloed op Bahrein, sommige analisten stellen dan ook dat de normalisatie met Israel is goedgekeurd door de machthebbers in Saoedi-Arabië.

Naast geostrategische belangen wil Bahrein zichzelf, net als de VAE, neerzetten als een tolerant en open land. Eerder benoemde zij een Bahreinse van Joodse komaf tot ambassadeur in de Verenigde Staten en recentelijk opende een synagoge in Manama. De banden met Israel passen daarbij in de nieuwe tolerante houding van Bahrein, waar eerder de koning ook al de lans brak voor tolerantie en coëxistentie in de regio. Al eerder bezochten Bahreinse ministers en functionarissen Israel, om zo de banden aan te halen. Op dezelfde dag dat Lapid naar Bahrein vliegt, vliegt de eerste lijnvlucht van het Bahreinse Gulf Air van Manama naar Tel Aviv.

Lapid in Manama

Met een vlucht van Israir vloog Lapid naar Manama. Daar werd hij warm onthaald op de luchthaven door zijn Bahreinse collega Abdullatif al-Zayani. Eerder hebben de twee elkaar al ontmoet in Rome, en premier Naftali Bennett had recentelijk in New York een ontmoeting met zowel al-Zayani als de Emiratische minister van Buitenlandse Zaken Khalifa al-Marar. Lapid had tevens een ontmoeting met de kroonprins van Bahrein, Salman bin Hamad Al Khalifa. De twee spraken onder meer over verdere samenwerking tussen beide landen, gedeelde belangen en het werken naar een ‘echte vriendschap’. Vervolgens ontmoette Lapid de koning van Bahrein, Hamid bin Issa Al Khalifa, waarbij de koning aldus Lapid leiderschap en inspiratie toonde door hem te ontmoeten. Later op de dag opent Lapid de Israelische ambassade en worden er enkele deals ondertekend. 

Deze deals hebben met name betrekking op watermanagement, klimaatverandering, milieubescherming en sport. Al eerder wisselden de twee landen ambassadeurs uit; zo overhandigde de Bahreinse ambassadeur Khaled Yousif Al-Jalahma recentelijk nog zijn geloofsbrieven aan de Israelische president Isaac Herzog.

De Israelische-Bahreinse betrekkingen zullen de komende tijd waarschijnlijk verder worden aangehaald, daar beide landen voordeel hebben – zowel economisch, politiek als geostrategisch.