Bennett en Lapid werken aan brede coalitie

bennett lapid rivlin

President Rivlin ontving Bennett en Lapid in zijn ambtswoning als rotatiepremies in spe, en hoopt maar dat zij een werkende regering kunnen vormen. (Foto’s: Haim Zach/GPO)

Nu Israelisch president Reuven Rivlin de opdracht gegeven heeft aan Yair Lapid (Yesh Atid) om in samenwerking met Naftali Bennett (Yamina) een regering te vormen, begonnen vrijdagochtend de gesprekken over hoe hun beoogde kabinet van nationale eenheid eruit zou moeten komen te zien, en wat er in het regeerakkoord gezet kan worden. Naast Yesh Atid en Yamina zouden in ieder geval Arbeid, Blauw Wit, Meretz, Nieuwe Hoop en Yisrael Beitenu deel uitmaken van de geplande coalitie. Deze brede regering van partijen uit het hele politieke spectrum zal ook de steun nodig hebben van Arabische partijen Ra’am en/of de Verenigde Lijst. Als het lukt om binnen de deadline van 28 dagen een regering te vormen die het vertrouwen geniet van 61 Knessetleden, zal Bennett als eerste premier worden in een rotatieovereenkomst met Lapid. Volgens Bennett en Lapid moet dat hen binnen een week lukken.

In en na een serie gesprekken bij Lapid thuis in Tel Aviv die naar verluidt positief verliepen, dienden verschillende partijen verlanglijstjes in voor de komende regeerperiode. Bennett sprak tevens nog apart Arbeid-leidster Merav Michaeli. Een belangrijk doel van de nieuwe regering zou anticorruptiemaatregelen moeten worden: de brede alliantie van partijen werd alleen mogelijk gemaakt door een gedeelde afkeer van zittend premier Benjamin Netanyahu, die terechtstaat voor drie aanklachten van corruptie en machtsmisbruik. Verder zou deze regering zonder charedische (‘ultraorthodoxe’) partijen stappen kunnen ondernemen tegen het monopolie van het opperrabbinaat op Joodse religieuze aangelegenheden. Avigdor Lieberman van Yisrael Beitenu eiste alvast dat de dienstplicht zou worden uitgebreid naar charedische mannen. Verder zouden in Israel burgerlijke huwelijken mogelijk moeten worden, volgens verschillende coalitiepartijen waaronder Yisrael Beitenu, Meretz en Arbeid. Mansour Abbas van Ra’am, wiens samenwerking voor het hele plan vrijwel onmisbaar is, eiste dat er geen burgerlijk huwelijk zou komen, en vooral geen homohuwelijk toegestaan zou worden.

“Fatsoenlijk en functionerend”

“Israel is moe van het geruzie. Het volk kijkt naar zijn politici en vraag zich af: wanneer zullen ze eindelijk stoppen met ruziën en voor ons beginnen te werken? Mijn antwoord is: nu. We hebben nu een eenheidsregering nodig,” benadrukte Lapid in een speech na zijn aanwijzing als formateur. “Het zal een zeer complexe regering worden, maar met een simpele doel: ons uit de crisis trekken. […] Maar dit is slechts één deel. Het belangrijkste doel is om iets nieuws op te zetten: iets schoons, fatsoenlijks, en functionerend.”