Gaat Iran een vergeldingsaanval op Israel uitvoeren?

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 mei 2018 HEZBOLLAH IRAN ISRAEL

De recente Israelische aanvallen op Iraanse posities in Syrië en de diefstal van Teherans nucleaire geheimen door de Mossad zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven. Volgens Israelische defensie-ambtenaren is Iran een raketaanval op Noord-Israel aan het plannen.

Afgelopen maand heeft de Israelische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op verschillende militaire basissen die door Iran en haar proxies in Syrië worden gebruikt. Eén van deze aanvallen was in antwoord op een infiltratie van het Israelische luchtruim door een bewapende Iraanse drone. Daarnaast heeft de Israelische premier Benjamin Netanyahu onlangs geheime documenten van het Iraanse atoomprogramma onthuld, die buit zijn gemaakt door de Israelische spionagedienst Mossad. 

Tot nu toe is een militair antwoord door het Mullah regime op deze gevoelige nederlagen uitgebleven. Volgens Israelische defensie-ambtenaren is Iran voornemens raketbeschietingen uit te voeren op militaire basissen van de IDF in het noorden van Israel. De vergeldingsaanval zou bewust alleen op militaire – en niet civiele – doelen gericht zijn, om een grootschalige oorlog te vermijden. 

Iran gaat echter niet zelf de hete kolen uit het vuur halen. De Islamitische Republiek laat dat liever over aan haar proxies. De verwachting is dat de raketaanval niet door Iran zelf, maar door de verschillende milities die het steunt in Libanon en Syrië – zoals Hezbollah – uitgevoerd zal worden. Deze groepen genieten grootschalige steun van het sjiitische regime.

Hezbollah-leden in Syrië “wachten bevel af”
De oppositie in Zuid-Syrië heeft een aantal leden van Hezbollah gearresteerd. De groep was in het bezit van Grad-raketten, aldus de rebellen. Eén van de Hezbollah-leden heeft toegegeven dat hij in afwachting was van het bevel om op Israel raketten af te schieten. Dat deed hij in een bekentenisvideo.

Uitstel
In Israelische media wordt vermeld dat de voorbereidingen voor de wraakactie in een vergevorderd stadium zijn. Het uitkomen van de plannen kan echter leiden tot een uitstel van de aanval. Het verrassingselement is weggevallen waardoor Israel zich beter kan voorbereiden. Het is niet ondenkbaar dat de Israelische inlichtingendiensten daarom bewust laten merken dat ze op de hoogte zijn – en dus ook voorbereid. Israel beschikt over een compleet spectrum van raketverdedigingssystemen. De IDF kan het hoofd bieden aan raketdreigingen op korte, middellange, lange en zelfs intercontinentale afstanden.

Mogelijk zal Iran wachten met een definitief besluit tot na 12 mei. Uiterlijk dan moet de Amerikaanse president Donald Trump besluiten of de VS achter het nucleaire akkoord met de Islamitische Republiek blijft staan. Mochten de Amerikanen zich uit de overeenkomst terugtrekken, zal Iran wellicht via een aanval op Israel haar onvrede laten merken. Overigens zal twee dagen na de deadline op Israels onafhankelijkheidsdag – 14 mei – de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend worden.

“Beter nu dan later”
Netanyahu zegt dat zijn land geen conflict met Iran wil. Vindt die toch plaats, “dan beter nu dan later.” Dat liet de Israelische premier weten tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.  “We zijn vastbesloten om de Iraanse ingraving in Syrië te voorkomen, zelfs voor de prijs van een confrontatie.”

Woensdag heeft Netanyahu een bespreking met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou. De Israelische premier zegt dan de inlichtingen over de geplande raketaanval met de Russische leider te delen, in de hoop dat Rusland druk zal uitoefenen op Iran om geen escalatie te zoeken. Eerder had Israel ook al een bufferzone – die vrij moet blijven van Iraanse invloeden in het zuiden van Syrië – afgedwongen door met de Russen te onderhandelen.