Netanyahu haalt meerderheid om nieuw kabinet te formeren

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft een meerderheid van 61 Knessetleden gehaald om een nieuw kabinet te mogen formeren, zo meldde Arutz Sheva dinsdagochtend.

Verkiezingswinnaar Netanyahu behaalde met zijn partij Likoed 35 zetels. Gisteren verklaarden de charedische partijen Shas (8 zetels) en Verenigd Torah-Jodendom (8 zetels) zijn hernieuwde kandidatuur voor het premierschap al te steunen. Vandaag spraken ook Israel Ons Huis (5 zetels) en de Unie van Rechtse Partijen (5 zetels) hun steun voor Netanyahu uit.

Zo behaalt de leider van Likoed, die in juli David Ben-Gurion als langstzittende premier in de Israelische geschiedenis achter zich kan laten, de benodigde meerderheid van 61 van de 120 Knessetleden om een nieuwe regering te mogen formeren.

Naar verwachting zal Moshe Kachlon, de partijleider van het centrumrechtse Kulanu (4 zetels), later vandaag ook zijn steun voor Netanyahu’s kandidatuur uitspreken. Die steun is niet meer noodzakelijk, maar met 65 zetels zou Netanyahu’s regering wel stabieler zijn. Kulanu-leider Kachlon was voorheen minister van Communicatie namens Likoed voordat hij zijn eigen partij oprichtte. De geruchten dat Kachlon en zijn partij weer in Likoed zouden opgaan, worden steeds sterker.

Geen meerderheid voor Gantz

Waar Netanyahu dus waarschijnlijk 65 Knessetleden voor zijn kandidatuur als formateur weet te winnen, blijft zijn tegenstrever Benny Gantz van de centrumlinkse alliantie Blauw en Wit op 45 stemmen steken. Behalve zijn eigen partij stemmen ook de Arbeidspartij (6 zetels) en het nog linksere Meretz (4 zetels) op hem. De Arabische partijen nomineren geen premierskandidaat bij president Rivlin omdat ze beide kandidaten onacceptabel achten. Zo stelden zij zich de afgelopen jaren telkens op.

Dat Netanyahu relatief gemakkelijk aan een meerderheid voor het vormen van een regering is gekomen, werd na zijn verkiezingsoverwinning al verwacht. Het daadwerkelijk formeren van dit kabinet zal echter meer voeten in de aarde hebben. Zo hebben de zeer seculiere partij Israel Ons Huis en de charedische partijen sterk uiteenlopende ideeën over de rol van religie binnen de staat. Er zal dus nog flink wat water door de Jordaanrivier stromen voordat Netanyahu’s nieuwe regering aantreedt.