Dossier: Hezbollah

De Libanese terreurorganisatie Hezbollah is sinds haar oprichting in 1985 uitgegroeid tot een machtige speler in Libanon en de regio. De sjiitische beweging beschikt over een eigen leger en is een belangrijke bondgenoot van het Iraanse regime. 

Hezbollah: nationaal en internationaal

Hezbollah: nationaal en internationaal

Alhoewel de doelstellingen van Hezbollah zijn gericht op het vestigen van een sjiitische staat in Libanon en het vernietigen van Israel, heeft de organisatie ook een mondiaal netwerk. Zo is er een sterke aanwezigheid in Duitsland en Zuid-Amerika, waar zich omvangrijke Libanese gemeenschappen bevinden. Hezbollah speelt via dit netwerk een belangrijke en lucratieve rol in de internationale drugshandel en het internationaal terrorisme. Veel landen, waaronder Nederland, hebben Hezbollah als terroristische organisatie getypeerd. De EU heeft dat alleen gedaan met de “militante” tak van de organisatie.

In Libanon zelf is Hezbollah feitelijk een staat in een staat. De politieke arm ervan maakt deel uit van de regering en was bij de verkiezingen in 2018 de grootste winnaar. De partij levert ministers en infiltreert de Libanese statelijke instituties op systematische basis. Daarnaast beschikt Hezbollah over een televisiestation, kranten, moskeeën en instellingen op sociaal, medisch en educatief gebied. Ondanks de diepgaande en toenemende verwevenheid van deze terreurorganisatie met de Libanese staat, hebben de EU of individuele EU-lidstaten nimmer overwogen om het associatieverdrag met Libanon ter discussie te stellen of andere sancties in te stellen.

Bron afbeelding: CC BY 4.0.