Dossier: Regionale verhoudingen van Israel

Dit dossier behandelt de regionale verhoudingen van Israel: van Marokko tot Iran en van Griekenland tot Soedan. 

[display-map id='58904']

 

Azerbeidzjan

In 1991 gingen Israel en Azerbeidzjan diplomatieke betrekken aan. Azerbeidzjan is een van de weinige islamitische landen die al tijden goede banden heeft met Israel. Azerbeidzjan wilde na haar onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie snel nieuwe banden ontwikkelen, met name wegens het langzaam groeiende conflict met Armenië over de regio Nagorno-Karabach.

Sinds de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan in 1991, na de val van de Sovjet-Unie, hebben Azerbeidzjan en Israel steeds nauwere banden. Gedurende de jaren ’90 was dit meer onder de vlakte, aangezien Azerbeidzjan als net onafhankelijk land ook met de Arabische wereld en haar grote buur Iran goede betrekkingen wilde ontwikkelen. Inmiddels is Azerbeidzjan meer openlijk een van de best bevriende landen met Israel in de regio.

Strategische en economische belangen

De locatie van Azerbeidzjan, ten noorden van Iran, maakt het land aan de Kaspische Zee tot een waardevolle en goed gelegen bondgenoot van Israel. Daarnaast speelt het land ook cultureel een belangrijke rol, aangezien het land het thuis is voor meer dan 30 duizend Joden. Azerbeidzjan heeft ook een van de oudste Joodse dorpen in de wereld buiten Israel en de VS: Gyrmyzy Gasaba, voorheen in het Russisch bekend als Krasnaja Sloboda. Economisch gezien handelen de twee landen steeds meer en een groot deel van de olievoorraad van Israel komt uit Azerbeidzjan.

De Rode Synagoge in Gyrmyzy Gasaba, voorheen bekend als Krasnaja Sloboda.

Op militair gebied werken de twee landen meer en meer samen, vooral met het oog op de dreiging vanuit Iran. Beide landen strijden tegen het internationale terrorisme, en beide landen zien Iran als een bedreiging voor de eigen veiligheid. Er wonen veel etnische Azeri’s in Iran ,en het land vreest de invloed van sjiitisch islamisme vanuit Teheran. Mede daarom spreken Israel en Azerbeidzjan over een mogelijke militaire samenwerking tegen het Iraanse nucleaire programma en haar expansiedrift in de regio. Mede daarom investeert Israel veel in de strijdkrachten van Azerbeidzjan, zo worden er veel wapens vanuit Israel verkocht aan de Azerbeidzjanen. Israel steunde Azerbeidzjan in haar recente conflict met Armenië, wat tot enige internationale kritiek leidde.

Azerbeidzjan heeft van oudsher zeer goede banden met Turkije, mede door gedeelde cultuurhistorische en linguïstische banden. De spanningen tussen Turkije en Israel werden dan ook niet warm verwelkomd in Bakoe, waar men juist betere banden met Amerikaanse bondgenoten als Israel wil ontwikkelen.