39 partijen doen mee aan de Israelische verkiezingen

De rijen zijn gesloten en het definitieve aantal partijen dat meedoet aan de Israelische verkiezingen is bekend. Maar liefst 39 partijen doen een gooi naar de Knesset. Toch verwachten analisten dat maar ongeveer dertien van hen een reële kans maken om in de Knesset te komen.

Allianties en deals

Normaal gesproken worden er een dag voor de deadline nog allerlei allianties en deals gesloten tussen de partijen, om te voorkomen dat er stemmen verloren gaan, of om meer gelijkgezinden in de Knesset te krijgen. Ditmaal liep dat anders. Er kwam geen groot centrumlinks verbond. Yesh Atid, Avoda en Meretz gaan proberen op eigen kracht zo groot mogelijk te worden. Blauw-Wit kon geen partij vinden die samen de verkiezingen in wilde gaan, en zal de kiesdrempel op eigen houtje waarschijnlijk niet halen.

Op rechts kwam er ook geen monsterverbond tussen Nieuwe Hoop en Yamina. De enige nieuwe alliantie is die tussen de Nationaal Religieuze Partij van Bezalel Smotrich, de anti-LGBTI-partij Noam en de extreemrechtse en racistische Otzma Yehudit, op aandringen van de Likoed – zodat geen enkele rechtse stem verloren gaat.Opvallend is ook dat voor het eerst er een Arabische Israeli op de lijst van de Likoed staat. Op no. 39, maar de partij hoopt via hem wel stemmen te trekken van de Arabische minderheid in het land.

Partijen als Telem, De Israelis en Tnufa hebben zich niet eens meer ingeschreven, omdat zij consistent onder de kiesdrempel zaten in de peilingen. Joods Huis heeft aangegeven zich achter Yamina te scharen.

De Verenigde Arabische Lijst heeft een partner verloren. Na weken van onderling gerommel en geruzie is de islamitisch-geïnspireerde Ra’am uit het partnerschap gestapt. In tegenstelling tot de drie andere partijen wil de leider van Ra’am, Mansour Abbas, wel met de Likoed samenwerken. Dit tot afgrijzen van de andere drie Arabische partijen.

 
 
 
 
 
Lettercombinaties

Van oudsher kennen de partijen hun eigen lettercombinatie, die terug te vinden zijn op de stemkaartjes gedurende de verkiezingen. Die combinaties zijn dan ook op verkiezingsposters en -materiaal terug te vinden. De afkortingen helpen bijvoorbeeld laaggeletterden en immigranten om deel te nemen aan de verkiezingen. Naast de Hebreeuwse letters worden er gelijksoortige Arabische combinaties toegekend.

Ditmaal zijn de volgende combinaties vergeven:

Likoed

מחל

Yesh Atid

פה

Nieuwe Hoop

ת

Yamina

י

Verenigde Lijst

ודעם

Shas

שס

Yisrael Beitenu

ל

Verenigd Torah Jodendom

ג

Avoda

אמת

Meretz

מרצ

Nationaal-Religieus

ט

Ra’am

עם

Blauw-Wit

כן

Peiling per 5/2 (Maariv)