Knesset neemt begroting voor 2022 aan

Na meer dan drie begrotingsloze jaren heeft Israel nu weer een begroting voor zowel 2021 als 2022. In een marathonsessie van tientallen uren nam de Knesset eerst de begroting voor 2021 aan en vervolgens tevens de begroting voor 2022. De leiders van de regering Bennett-Lapid spreken van een grote overwinning.

Alternatieve premier Yair Lapid (Yesh Atid) en premier Naftali Bennett (Yamina) in de Knesset op 13 juni 2021.

Coalitie versterkt door aanname begroting

Zoals bekend heeft de regering maar een meerderheid van een zetel en bestaat de regering uit een brede regenboogcoalitie van linkse, centrum-, rechtse partijen én daarbij tevens een Arabische-islamistische partij. Ondanks deze grote ideologische verschillen wisten premier Naftali Bennett (Yamina) en alternatieve premier Yair Lapid (Yesh Atid) de gelederen gesloten te houden en de begrotingen voor zowel 2021 als 2022 door de Knesset te loodsen. Er stonden honderden stemmingen op de agenda en deze werden grotendeels langs coalitielijnen met een nipte meerderheid aangenomen, de begroting voor 2022 werd met 59 voor en 56 stemmen tegen aangenomen. Dit betekent dat na drie en een half jaar Israel weer een begroting heeft en dat de regering nu een stuk stabieler is geworden. Als de begrotingen niet waren aangenomen, dan waren nieuwe verkiezingen onvermijdelijk geweest namelijk. Nu de verkiezingen zijn afgewend is ook de kans dat de rotatiedeal over het premierschap tussen Bennett en Lapid doorgaat in 2023 een stuk groter. De vorige regering viel namelijk omdat toenmalig premier Benjamin Netanyahu (Likoed) het opstellen van een begroting dwarsboomde, waardoor ook zijn rotatiedeal met Benny Gantz (Blauw-Wit) automatisch verviel.

Wat betekent dit nu voor Israel?

Nu de begrotingen voor 2021 en 2022 zijn aangenomen, kunnen de grootse plannen van de regering ook waarheid worden. De som van het budget voor 2022 is 452 miljard shekel, terwijl het budget voor 2021 432 miljard shekel is. De regering is van plan te investeren in volkshuisvesting, infrastructuur, openbaar vervoer en voor de verhoging van het minimumloon. Ook gaat de regering investeren in de Arabische sector, een grote wens van coalitiepartner Ra’am. Verder plant de regering ook hervormingen op het gebied van kashrut, belastingen, milieu en klimaat, economie, gezondheidszorg, de landbouw en het onderwijs. Enkele geplande hervormingen werden een tijd terug al aangekondigd door coalitieleden van onder meer de Arbeidspartij en Meretz, maar nu de begroting is aangenomen gaan deze er met grote waarschijnlijkheid ook echt komen.

‘Goedemorgen Israel, we hebben een begroting’, tweette premier Bennett vanmorgen.

Op sociale media waren de leiders van de coalitie lyrisch over de aanname van de begroting. Zowel Bennett als Lapid spraken over het eindelijk leveren aan Israel en haar bevolking, over het zetten van nieuwe stappen. Minister van Justitie Gideon Sa’ar gaf op Twitter een knipoog naar zijn partijnaam, hij stelde namelijk dat de regering ‘nieuwe hoop‘ bracht voor Israel. Avigdor Lieberman (Israel Beytenu) was als verantwoordelijk minister van Financiën uiteraard ook in zijn nopjes, evenals andere ministers waaronder Ayelet Shaked (Yamina, Binnenlandse Zaken) en Merav Michaeli (Arbeidspartij, Verkeer).

Ondertussen was de oppositie laaiend, zo spraken meerdere leden, waaronder Benjamin Netanyahu (Likoed) en Uri Maklev (Verenigd Torah Jodendom), van de oppositie over ‘de slechtste begroting ooit, die grofweg asociaal is‘. Ook waren er grote zorgen over mogelijke belastingstijgingen voor de ultraorthodoxe bevolking. Zo stelde Shas-leider Aryeh Deri dat deze begroting een opzettelijke aanval is en een verlies is voor de zwakkeren in de samenleving. Een enkel lid van de oppositie sprak zelfs over een ‘kwaadaardige begroting die voor niemand goed nieuws brengt, behalve voor katten‘. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat de oppositie deze coalitie ‘asociaal’ noemt, daar onder meer het minimumloon verhoogt gaat worden. Uit de begrotingsbehandeling blijkt meer en meer dat het oude links vs. rechts paradigma verleden tijd lijkt. De regering is ontstaan door compromis en blijft stabiel wegens de compromissen tussen de verschillende partijen. Deze ‘nieuwe politiek’ begint meer ruimte te krijgen in de Knesset, want ook de Likoed begint in te zien dat de coalitie niet zomaar uiteen zal vallen. Dus ondanks dat de oppositie vol afschuw sprak over de nieuwe begroting, heeft de regering Bennett-Lapid laten zien dat zij sterker is dan men misschien eerst dacht.